In het kort:

Een waterontharder is een systeem dat kalk uit het water haalt waardoor u zacht water krijgt. het werkt als volgt: al het water in uw huis komt meestal via de kelder of meterkast uw woning binnen waarna direct een watermeter is geplaatst. Het water dat hier binnenkomt is hard water. Dit water kan door het plaatsen van een waterontharder zacht worden gemaakt. Dit biedt heel wat voordelen!

3 soorten ontharders:

Magneet
De waterontharder magneet haalt de kalk niet uit het water maar zou de vorm van stromend water aan moeten passen waardoor de kalk meer aan het water blijft hechten. Echter is er nooit bewezen dat een magneet werkt. Weggegooid geld dus!

Filtersystemen
Er zijn ook een aantal filtersystemen op de markt. De meest bekende is de Watts OneFlow. Dit filtersysteem plaats je tussen de leiding. De kalk zal bij dit systeem ook niet verdwijnen maar wel minder hardnekkig worden. Deze manier van ontharder is een goed alternatief als een traditionele waterontharder niet geplaatst kan worden.

Waterontharder met hars en zout
De waterontharder met hars en zout haalt de kalk WEL uit het water. Dit biedt veel meer voordelen dan ontharden met een magneet of een filtersysteem. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat een waterontharder met hars echt het verschil maakt!

Een waterontharder wordt meestal direct na de watermeter geplaatst. Het water dat uw woning binnenkomt stroomt door een cilinder gevuld met hars. De kalk blijft kleven aan de hars. Afhankelijk van het systeem dat u laat installeren kan een waterontharder van ons 3200 tot 7200 liter per regeneratiecyclus ontharden.

Een regeneratiecyclus is een schoonmaakbeurt voor hars in de cilinder. Hierbij spoelt het systeem de hars schoon met zout water. Dit water word zout gemaakt met onthardingszout. De zoute water komt niet in uw drinkwater terecht: u proeft hier dus niets van!

De regeneratiebeurt vindt automatisch om twee uur in de nacht plaats nadat de waterontharder zijn maximale hoeveelheid te ontkalken water heeft bereikt. er zit een reserve op qua waterverbruik, dus als de limiet in de ochtend is bereikt kan de waterontharder nog ongeveer een dag onthard water leveren. Na deze dag wordt de regeneratie uitgevoerd. Tijdens de regeneratiebeurt kun u gewoon water gebruiken dankzij de geïntegreerde bypass. Indien de maximale hoeveelheid water niet is bereikt spoelt de waterontharder automatisch op de 10e dag om bacterievorming te voorkomen.